Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Blog

Komentarze(0)

Jogurt naturalny to produkt, który zawsze warto mieć w swojej lodówce???? Doskonale wzbogaca śniadanie o pełnowartościowe białko oraz sporą ilość dobrze przyswajalnego wapnia. Jogurt jest też bogaty w potas, witaminę D i witaminy z grupy B (zwłaszcza B2 i B12). Zawarte w jogurtach szczepy bakterii probiotycznych doskonale wpływają na florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. Jogurt ...

Komentarze(0)

Kawa z chili Na pierwszy rzut oka możecie być zdziwieni…ale uwierzcie nam kawa z chili jest aromatyczna i pikantna. Nie od dziś wiadomo, że chili uwielbia czekoladą, dlatego jako dodatek do kawy pojawiła się tarta gorzka. * kawa espresso; * przyprawa chili; * starta gorzka czekolada; * mleko; * cukier (opcjonalnie) Jak przygotować: Zaparz tradycyjne ...

Komentarze(0)

Witaminy z grupy B, których w produktach mlecznych nie brakuje, są kluczowe dla właściwego rozwoju i funkcjonowania mózgu oraz całego układu nerwowego, mają wpływ na pamięć, koncentrację oraz kojarzenie i zdolność do logicznego myślenia. Mleko i jego przetwory są szczególnie ważnym źródłem witamin B2 i B12. Udowodniono, że niedobory tych witamin zaburzają równowagę psychiczną, prowadzą ...

Komentarze(0)

3 łyżki słodkiej śmietanki, 1 żółtko, 1 łyżkę drożdży piwnych rozrobić razem i zagęścić otrebami pszennymi. Nałożyć na twarz, partie wokół oczu pozostawiając wolne. Po 15 minutach zmyć maseczkę letnią wodę. Odżywia i wygładza, nadaje się dla wrażliwej, również dojrzałej skóry?

Komentarze(0)

Rozmieszaj 2-3 łyżki otrębów, kilka łyżek maślanki, 1 łyżkę startego na tarce ogórka na gęsta papkę. Rozsmaruj papkę na twarzy, masuj skórę miekko okrężnymi ruchami. Kiedy maseczka nieco przeschnie, zmyj ją za pomocą dużej ilości wody. Maseczka ta oczyszcza i poprawia ukrwienie, skóra staje się delikatna i elastyczna ?

Komentarze(0)

„Warsztaty z wołowiny wydają się być trudne, dramatyczne i wymagające wiele czasu – nic bardziej mylnego!” – mówi Jarosław Uściński – znakomity kucharz, prowadzący warsztaty „Nie taka wołowina straszna…..” w Piątnicy. Jarosław Uściński – szef kuchni i prowadzący od kilku lat własną restaurację. Szkoli kucharzy na wydarzenia międzynarodowe. Prowadzi również Ogólnopolskie Stowarzyszenie szefów Kuchni i ...

Komentarze(0)

Nie­ty­po­we wyko­rzy­sty­wa­nie zja­wisk fizycz­nych i che­micz­nych w kuch­ni, zastosował Zbigniew Łęgowski podczas pokazu kulinarnego w Piatnicy. Przy pomocy mleka i temperatury -196 C szef kuchni wyczarował małe kulinarne cuda ? Kuchania molekularna (bo to ona była głównym tematem pokazu) łączy gastro­no­mię i naukę. W tej meto­dzie pro­duk­ty ule­ga­ją zmro­że­niu, jed­nak­że smak, aro­mat i sub­stan­cje odżyw­cze pozo­sta­ją ...

Komentarze(0)

Żółty ser, nie będzie twardniał na brzegach jeśli posmarujemy je masłem. Przed ścieraniem sera, tarkę trzeba posmarować oliwą lub olejem. Ser wówczas do niej nie przylega, a tarkę łatwiej się myje ?

Komentarze(0)

Szczególną grupę witamin zawartych w mleku stanowią witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A i D. Ich ilość jest wprost proporcjonalna do zawartości tłuszczu w danym produkcie, czyli produkty pełnotłuste (np. sery żółte) są ich bardzo dobrym źródłem, a w produktach odtłuszczonych zawartość tych witamin jest znikoma. Witamina D ma ogromny wpływ na odpowiedni rozwój kośćca ...

Komentarze(0)

Śmietana, dodana do zupy czy sosu nie zwarzy się, jeśli dodamy do niej odrobinę świeżego, słodkiego mleka. Śmietana szybciej się ubije, jeśli będzie zimna oraz dodamy do niej szczyptę soli. To działa ?