Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Przepisy retro

Zupa pavese

4-8 kromek chleba pszennego
1 l bulionu
4 jajka
2 sery topione
szczypiorek

Na patelni opiec na złoty kolor kromki chleba pszennego. Usmażyć jajka sadzone z kawałkiem sera topionego na wierzchu i posiekanym szczypiorkiem. Ułożyć kromki chleba na głębokim talerzu, a na wierzch kromek położyć usmażone sadzone jajka. Zalać (tuż przed podaniem) gorącym bulionem.

Receptura pochodzi z książki pana Stanisława Krzysztofa Łyszkowskiego „Potrawy z mleka i produktów mlecznych” rok. wyd. 1983

Surówka z selera z serem

2 selery średniej wielkości
łyżka posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki oleju słonecznikowego
sok z cytryny
10 dag sera roquefort
łyżka koniaku, sól, cukier, natka pietruszki
Przygotować sos: olej rozetrzeć z sokiem z cytryny, dodać rozkruszony widelcem ser, łyżkę koniaku, wymieszać, przyprawić do smaku.
Seler wymyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać szybko z sosem, żeby seler nie ściemniał.
Dodać posiekane orzechy, przyprawić do smaku. Wyłożyć do salaterki, posypać umytą i drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego ?

Jajka florentyńskie

Składniki:
50 dag świeżego szpinaku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
4 ugotowane na twardo jajka

sos serowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
2 pełne łyżki tartego żółtego sera

Wykonanie:
Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wymyć, ugotować, osączyć, posiekać, dodać przyprawy, szczyptę gałki i masło. szpinak włożyć do naczynia żaroodpornego. Jajka pokroić w plasterki i ułożyć na szpinaku. Zalać sosem, posypać serem i zapiec.
Przygotowanie sosu: na rozgrzany tłuszcz wsypać mąkę, zasmażyć na biało, rozprowadzić mlekiem, mieszając zagotować, doprawić do smaku.
Smacznego!!!

Budyń bananowy

Składniki:
1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki śmietant
2 drobno pokrojone banany

Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrem i stopniowo dodawaj żółtka, mąkę i śmietanę, dobrze ucierając. Do masy dodaj drobno pokrojone banany oraz ubite na pianę białka. wyłóż do wysmarowanej formy, przykryj folią, wstaw do większej formy z wrząca wodą i umieść w piekarniku na 30 – 35 minut.

Sałatka z żółtego sera i warzyw

Składniki:
10-15 dag sera żółtego, 25 dag selera, 2 marchwie, 2 cebule, 2 jabłka, nać pietruszki oraz zielone listki selera, kilka łyżek majonezu, sól, cukier, sok z cytryny

Wykonanie:
Marchew i seler umyć starannie i ugotować w całości bez obierania. Gdy ostygną, obrać i pokrajać w cienkie paski. Obraną cebulę opłukać i pokrajać w drobną kostkę. Jabłko starannie umyć i bez obierania zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skrapiając sokiem z cytryny. Na tej samej tarce zetrzeć ser. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i dodać drobno posiekaną zieleninę. doprawić solą i cukrem.

Knedle z białego sera

40-50 dag sera twarogowego, 10-12 dag kaszy manny, 2-3 łyżki mleka 6 dag masła, 4 jajka, 3 dag mąki, 2 dag bułki tartej, sól

Kaszę mannę zalać mlekiem i pozostawić na pół godziny. Ser twarogowy zemleć. Połowę masła utrze c z kolejno dodawanymi  żółtkami. Następnie dodać ser i kaszę mannę. Ucierać dalej, aż do otrzymania gładkiej masy. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej i całość posolić, wymieszać. Z otrzymanej masy formować knedle wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące. Knedle wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i zagotować. Gotować chwilę, wybrać łyżką cedzakową i wyłożyć na półmisek. Podawać polane roztopionym masłem wymieszanym z bułką tartą.

Źródło: Stanisław Krzysztof Łyszkowski „Potrawy z mleka i produktów mlecznych”, Warszawa, Wydawnictwo Spółdzielcze 1983

Brukselka zapiekana z żółtym serem

80 dag brukselki, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 butelka śmietany, 5 łyżek startego sera żółtego, sół, starta gałka muszkatołowa, sok z cytryny, bulion

Brukselką oczyścić, wymyć, ugotować, wkładając do ocukrzonej wody, odcedzić. Z mąki i tłuszczu przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić bulionem, dodać śmietanę, sól, gałkę muszkatołową, 2 łyżki tartego sera i mieszając na ogniu doprowadzić do zagęstnienia, doprawić sokiem z cytryny do smaku. Brukselkę przełożyć do rondla lub naczynia żaroodpornego i zalać sosem, a powierzchnię posypać startym serem i zapiec.

Źródło: Jadwiga Celczyńska „Mleko i sery w naszej kuchni”, Warszawa, Wydawnictwo WATRA 1988

Pierogi ruskie

Ciasto: 35 dag mąki, jajo, woda

Nadzienie: 30 dag twarogu, 10  dag wędzonego boczku, cebula, 5-6 dużych  ziemniaków, sól, pieprz, majeranek

Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Boczek oraz cebulę drobno pokrajać, przesmażyć. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę razem z twarogiem. Do masy dodać przesmażony z cebulą boczek, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku i dobrze rozetrzeć. Zagnieść niezbyt gęste ciasto z mąki, jaja i wody. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i zalepić. Pierożki gotować, wrzucając na osoloną, wrzącą wodę. Podawać z surówką z sezonowych warzyw.

Gołąbki z sera

1 średniej wielkości włoska kapusta, 50 dag twardego sera żółtego, 50 dag mięsa mielonego, 2-3 jajka, 10 dag śmietany, pasta pomidorowa, majeranek, pieprz, sól, tłuszcz do formy.

Z kapusty wyciąć głąb i zalać ją gorąca odą, aż liście będą średnio miękkie. Ser zetrzeć, dodać mielone mięso, jajka, pieprz, sól, majeranek do smaku i wszystko razem dokładnie wymieszać. Farszem tym nadziewać liście kapusty, zawijać je i układać w naczyniu żaroodpornym (na dnie rozpuścić trochę tłuszczu, dodać pastę pomidorową, śmietanę i wodę z gotowania kapusty w takiej ilości, by gołąbki były tym sosem lekko przykryte. Naczynie wstawić do gorącego piekarnika i piec gołąbki około ½ godziny. Uważać, aby się nie zarumieniły i w razie potrzeby dolać wody pozostałej  z kapusty lub ciepłej przegotowanej. Podawać gorące gołąbki z kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami z wody  i polać sosem.

Źródło: Stanisław Krzysztof Łyszkowski „Potrawy z mleka i produktów mlecznych”, Warszawa, Wydawnictwo Spółdzielcze 1979

Zapiekanka Camembert z rybą

25 dag sera camembert, 50 dag filetów (dorsz, karmazyn albo halibut), sok z ½ cytryny, 2 dag tłuszcz do smarowania formy, ½ szklanki śmietanki, sól, pieprz, zielona pietruszka

Filety pokropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć do smaku, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Wysmarować tłuszczem ogniotrwały półmisek, układać w nim na przemian warstwę filetów i warstwę pokrojonego w plastry sera camembert, całość polać śmietanką i piec w średnio gorącym piekarniku przez około 35-40 minut. Podawać z ziemniakami purée i surówką z czerwonej kapusty.

Źródło: Stanisław Krzysztof Łyszkowski „Potrawy z mleka i produktów mlecznych”, Warszawa, Zakład wydawnictw CZSR, 1979

Ziemniaki nadziewane serem i grzybami

8 ziemniaków jednakowej wielkości, 8 dag masła lub margaryny, 4 dag mąki, 0,4 l mleka, 6 dag startego sera ementalera, edamskiego lub goudy, 5 dag pieczarek, 1 łyżka ekstraktu rosołowego, 1 łyżka białego wytrawnego wina, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Ugotować ziemniaki w łupinach tak, aby się nie rozgotowały. Odcedzić i delikatnie je obrać. Z każdego ziemniaka ściąć wierzchnią część. Odcięte kawałki odłożyć. W każdym ziemniaku wydrążyć łyżeczką wgłębienie. Przygotować sos beszamelowy z 6 dag masła, maki, odciętych ziemniaków (i tych z wydrążenia), mleka, gałki muszkatołowej, startego sera, doprawionego ekstraktem rosołowym, solą, pieprzem i łyżką wina.
Oczyszczone i pokrojone pieczarki obsmażyć na pozostałej części masła. Połączyć je z sosem beszamelowym i całość dokładnie wymieszać. Masą nadziać ziemniaki. Ułożyć je w ogniotrwałym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawić do gorącego piekarnika na 15 minut, zapiec i natychmiast podawać.

Źródło: Stanisław Krzysztof Łyszkowski „Potrawy z mleka i produktów mlecznych”, Warszawa, Zakład wydawnictw CZSR, 1979

Risotto gouda

40 dag ryżu, 5 dag oleju, 20 dag sera goudy, 4 pomidory, 20 dag groszku konserwowego, 0,4 l rosołu, 1 duża cebula, ząbek czosnku, pieprz ziołowy, zielona pietruszka.

Przyrumienić na oleju na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i czosnek, wsypać opłukany i osączony ryż. Prażyć razem z cebulą i czosnkiem 5 minut. Następnie wlać gorący rosół, dusi ć na małym ogniu około 15 minut, aby ryż wchłonął rosół, napęczniał i zmiękł. Ser pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu. Umyte i pokrojone w plastry pomidory wymieszać z groszkiem i posiekaną zieloną pietruszką, dodać sól, pieprz. Dokładnie wymieszać z ryżem i dusić dalej całość na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z zieloną sałatą lub surówką jarzynową.

Źródło: Stanisław Krzysztof Łyszkowski „Potrawy z mleka i produktów mlecznych”, Warszawa, Zakład wydawnictw CZSR, 1979