Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

Tagliatelle w sosie śmietanowym z kurczakiem, zielonym groszkiem, papryką i parmezanem

Czas przygotowania 30 minut single recipe cover
Składniki
  • 200 g makaronu tagliatelle (masa przed gotowaniem; możesz zamienić na inny rodzaj np. penne lub spaghetti)
  • 400 g filetów z piersi kurczaka (2 filety)
  • 150 g zielonego groszku mrożonego (1 szklanka)
  • 100 g cebuli (1 sztuka)
  • 100 g zielonej papryki (2/3 dużej sztuki)
  • 150 g słodkiej śmietanki 18% tłuszczu (1/2 szklanki)
  • 15 g oleju rzepakowego (półtorej łyżki)
  • 15 g drobno startego parmezanu (2 łyżki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • papryczka chili (mały kawałek)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • świeży tymianek
  • sok z cytryny (kilka kropel)
Przygotowanie
recipe guide cover
1

Piersi kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w kostkę (kawałki na 1 kęs).

recipe guide cover
2

W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/2 łyżki oleju, kilka kropel soku z cytryny, zioła prowansalskie, tymianek, sól i pieprz. Do tak powstałej marynaty dodaj kawałki kurczaka i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na 1-2 godziny lub dłużej (np. na całą noc) do zamarynowania (trzymaj w lodówce, pod przykryciem).

recipe guide cover
3

Groszek wyjmij z zamrażalnika, by się rozmroził. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski długości 2-3 cm.

recipe guide cover
4

Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę przez ok. 2 minuty, aż lekko się zeszkli. Dodaj zamarynowane kawałki kurczaka i smaż na dużym ogniu przez kilka minut, aż białko mięsa zetnie się ze wszystkich stron.

recipe guide cover
5

Na patelnię dodaj 2-3 łyżki wody, groszek, pokrojoną paprykę i papryczkę chili. Smaż razem jeszcze 1-2 minuty.

recipe guide cover
6

Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Patelnię przykryj pokrywką i na małym ogniu duś całość przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli trzeba, możesz dodać jeszcze 1-2 łyżki wody.

recipe guide cover
7

W tym samym czasie ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie (makaron gotuj o 1-2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu). Odcedź.

recipe guide cover
8

Gorący makaron dodaj na patelnię, wymieszaj z resztą dania i całość podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu.

recipe guide cover
9

Na talerzu danie posyp startym parmezanem i ewentualnie odrobiną świeżego tymianku oraz świeżo mielonego pieprzu.