Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

Sałatka śledziowa z jogurtowym sosem z jabłkiem, ogórkiem kiszonym, ziemniakami i kromką pieczywa

Czas moczenia i gotowania 45 minut single recipe cover
Składniki
  • • SAŁATKA: •
  • 270 g filetów śledziowych ze słonej zalewy (3-4 duże płaty)
  • • 250 g ziemniaków (2-3 sztuki)
  • • 200 g twardego jabłka (1 spora sztuka)
  • 150 g kiszonych ogórków (3 średnie sztuki)
  • 60 g białej lub czerwonej cebuli (1/2 dużej sztuki)
  • • Sos: •
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego (1 małe opakowanie)
  • 10 g ostrej musztardy (1 łyżeczka)
  • 5 g płynnego miodu (1/2 łyżeczki)
  • sól
  • pieprz
  • • Dodatkowo: •
  • 3 cienkie kromki pełnoziarnistego chleba (po 30 g na każdą porcję)
  • mleko do namoczenia śledzi
Przygotowanie
recipe guide cover
1

Filety śledziowe najpierw opłucz pod bieżącą wodą, a następnie włóż do miseczki, zalej zimną wodą i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie odlej wodę, a śledzie zanurz w mleku i odstaw jeszcze na 10-15 minut.

recipe guide cover
2

W czasie, gdy śledzie się moczą, ugotuj ziemniaki – w lekko osolonej wodzie lub na parze, najlepiej w mundurkach. Ziemniaki możesz także upiec, jeśli wolisz. Po gotowaniu/pieczeniu zostaw je do ostygnięcia.

recipe guide cover
3

Wymoczone i odsączone z mleka płaty śledziowe pokrój w grubą kostkę i przełóż do salaterki.

recipe guide cover
4

Ostudzone ziemniaki obierz i pokrój w dość grubą kostkę. Dodaj do śledzi.

recipe guide cover
5

Jabłko dokładnie umyj, nie obieraj. Przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne, a następnie pokrój w niezbyt grubą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało, a następnie dodaj do śledzi.

recipe guide cover
6

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, przełóż na sitko i sparz wrzątkiem. Ogórki także pokrój w drobną kostkę. Cebulę i ogórka dodaj do śledzi.

recipe guide cover
7

Jogurt wymieszaj z musztardą i odrobiną miodu, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli (pamiętaj, że śledzie są słone). Tak powstałym sosem polej sałatkę i całość dobrze wymieszaj. Najlepiej wstaw do lodówki, by smaki się połączyły.

recipe guide cover
8

Sałatkę podawaj z kromką pełnoziarnistego chleba.