Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

Czekoladowa owsianka z jabłkiem, borówkami i orzechami włoskimi

Czas gotowania ~ 5-7 minut single recipe cover
Składniki
  • 100 g płatków owsianych (10 łyżek)
  • 300 ml mleka 2% tłuszczu (ponad 1 szklanka)
  • 250 g jabłka (1 duża sztuka)
  • 120 g borówki amerykańskiej (1/2 szklanki)
  • 10 g naturalnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (2 czubate łyżeczki)
  • 10 g płynnego miodu (1 łyżeczka)
  • 15 g włoskich orzechów (4 sztuki)
  • cynamon mielony (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny (kilka kropel)
Przygotowanie
recipe guide cover
1

Jabłko przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Możesz je obrać lub zostawić skórkę, zależnie od własnych upodobań.

recipe guide cover
2

Pół jabłka zetrzyj na tarce jarzynowej, a drugie pół pokrój w grubą kostkę. Skrop odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniało.

recipe guide cover
3

Do małego rondelka wsyp płatki owsiane, dodaj mleko, starte jabłko, kakao oraz cynamon i całość gotuj na bardzo małym ogniu przez 5-6 minut, często mieszając.

recipe guide cover
4

Na koniec dodaj 2/3 porcji borówek i całość gotuj jeszcze przez minutę, często mieszając, by owsianka się nie przypaliła.

recipe guide cover
5

Gdy owsianka będzie gotowa, wyłącz gaz i dodaj miód, dokładnie wymieszaj.