Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

Dorsz cytrynowo-tymiankowy oraz sałatką z kaszą jaglaną, fetą i warzywami

Czas przygotowania i pieczenia 20-25 minut single recipe cover
Składniki
  • •SAŁATKA: •
  • 120 g kaszy jaglanej (masa suchej
  • przed gotowaniem
  • 1/2 szklanki)
  • 250 ml wrzącej wody (1 szklanka)
  • 300 g pomidorków koktajlowych (15-20 sztuk)
  • 200 g zielonego ogórka (1 szt. długości ok. 15-20 cm)
  • 160 g sera typu feta light (ok. 1/2 opakowania)
  • natka pietruszki (przynajmniej 1/2 pęczka)
  • sok z cytryny (2-3 łyżki)
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • • RYBA: •
  • 300 g filetów z dorsza bez skóry (lub trochę więcej ze skórą)
  • 15 g masła (1 łyżka)
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • świeży tymianek (kilka gałązek)
  • cytryna (1 cała sztuka)
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
recipe guide cover
1

Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw wsyp kaszę na sitko i opłucz dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Płucz do czasu, aż woda będzie czysta. Na koniec zanurz kaszę na 1 minutę we wrzątku, odcedź, przełóż do małego rondelka i zalej wrzącą, lekko osoloną wodą w ilości 2 razy większej niż ilość suchej kaszy. Gotuj pod przykryciem przez 13-15 minut na jak najmniejszym ogniu. Nie mieszaj. Gdy kasza wchłonie całą wodę, wyłącz gaz i pozostaw ugotowaną kaszę w garnku na jeszcze ok. 10 minut.

recipe guide cover
2

W czasie, kiedy kasza będzie się gotowała, przygotuj rybę. Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obficie skrop sokiem z połowy cytryny, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dopraw pieprzem, odrobiną soli oraz świeżym tymiankiem. Filety ułóż skórą do dołu w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Mocno schłodzone masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i kilka wiórków masła połóż na każdym filecie. Pół sparzonej wrzątkiem cytryny pokrój na plasterki i ułóż na filetach. Tak przygotowaną rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190oC i piecz bez przykrycia przez około 20-25 minut. W trakcie pieczenia 1-2 razy polej rybę powstałym sosem.

recipe guide cover
3

Ugotowaną i przestudzoną kaszę przełóż do salaterki i rozdrobnij widelcem. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, odrobinę świeżego tymianku, umyte i pokrojone na połówki pomidorki oraz pokrojonego na półplasterki ogórka (możesz go sparzyć wrzątkiem i nie obierać lub obrać ze skórki, jeśli wolisz). Całość polej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.

recipe guide cover
4

Na koniec dodaj pokrojony w kostkę ser feta, ponownie wymieszaj, tym razem bardzo delikatnie. Jeśli trzeba, dopraw do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Tak przygotowaną sałatkę podaj jako dodatek do upieczonej ryby.