Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

Jaglanka na mleku z suszonymi owocami i cynamonem

Czas gotowania 20 minut single recipe cover
Składniki
  • 50 g kaszy jaglanej (masa przed gotowaniem i 5 łyżek suchej)
  • 200 ml mleka 2% tłuszczu (4/5 szklanki)
  • 50 ml wody (1/5 szklanki)
  • 30 g suszonych moreli (ok. 3 sztuki)
  • 20 g suszonych śliwek bez pestek (ok. 3 sztuki)
  • 15 g rodzynek (1 łyżka
  • możesz zamienić na taką samą ilość suszonej żurawiny)
  • cynamon mielony (1/2 łyżeczki)
  • goździki (4 sztuki)
Przygotowanie
recipe guide cover
1

Kaszę wsyp na sitko i dokładnie opłucz pod bieżącą zimną wodą. Płucz do czasu, aż woda będzie czysta. Na koniec zanurz kaszę na 1 minutę we wrzątku i odcedź.

recipe guide cover
2

Mleko i wodę wlej do małego rondelka i mocno podgrzej. Dodaj wypłukaną kaszę i całość gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, żeby nie wykipiało.

recipe guide cover
3

W tym samym czasie suszone morele i śliwki pokrój na mniejsze kawałki, rodzynki zostaw w całości.

recipe guide cover
4

Po 5 minutach do gotującej się kaszy dodaj wszystkie suszone owoce, cynamon i kilka goździków.

recipe guide cover
5

Całość gotuj kolejne 14-15 minut, często mieszając. Uważaj, by kasza się nie przypaliła.

recipe guide cover
6

Gotową jaglankę przełóż na talerz lub do miseczki. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.