Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

Tort à la tiramisu z kremem mascarpone na biszkoptowym spodzie

Czas pieczenia 40 minut single recipe cover
Składniki
  • • BISZKOPT: •
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • 170 g cukru (pudru lub drobnoziarnistego - 1 szklanka)
  • 150 g mąki pszennej tortowej (1 szklanka)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • sól (szczypta)
  • 3 g masła do posmarowania formy (0
  • 5 łyżeczki)
  • • Krem mascarpone : •
  • 80 g cukru pudru lub drobnoziarnistego (1/2 szklanki)
  • 3 żółtka
  • 200 ml śmietanki 30% tłuszczu (1 opakowanie)
  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
  • 15 ml likieru amaretto (2 łyżki)
  • • PONCZ: •
  • 230 ml mocnej kawy (niepełna szklanka)
  • 120 ml likieru amaretto (1/2 szklanki)
  • 5 g cukru (1 łyżeczka)
  • • DODATKOWO: •
  • 10 g naturalnego kakao
Przygotowanie
recipe guide cover
1

Żółtka dokładnie oddziel od białek. Do żółtek dodaj 1/2 porcji cukru i ubijaj mikserem do czasu, aż powstanie prawie biały kogel-mogel (ok. 10 minut).

recipe guide cover
2

W oddzielnym naczyniu białka ze szczyptą soli ubij na średnio sztywną pianę. Partiami dodaj do niej pozostały cukier - łyżka po łyżce, ubijając nadal, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę (uważaj, by jej nie „przebić”).

recipe guide cover
3

Do ubitej piany powoli, małymi porcjami, łyżka po łyżce, dodaj przygotowany wcześniej kogel-mogel, a później także obie mąki (wcześniej przesiane!). Po dodaniu każdej łyżki delikatnie mieszaj (już nie mikserem, ale szpatułką lub łyżką) tak, by składniki dobrze się połączyły. Dodanie zbyt dużych porcji ciężkich składników naraz sprawi, że piana opadnie i biszkopt nie wyrośnie wysoki. Także zbyt intensywne mieszanie spowoduje opadnięcie biszkoptu.

recipe guide cover
4

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną masła (nie smaruj boków tortownicy, a jedynie jej dno - topiący się na bokach tortownicy tłuszcz utrudniłby wyrastanie ciasta). Ciasto wlej do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i włóż do piekarnika nagrzanego do 160ºC. Biszkopt piecz przez około 35-40 minut (termoobieg lub grzanie góra-dół). Na półce poniżej ciasta możesz postawić brytfankę z wodą. Przez pierwsze pół godziny pieczenia nie otwieraj piekarnika. Pod koniec pieczenia wbij w ciasto patyczek (np. wykałaczkę), jeśli po wyjęciu będzie suchy, to ciasto jest gotowe.

recipe guide cover
5

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 30-40 cm upuść formę na zabezpieczoną (np. ręcznikiem) podłogę. Uderzenie zmniejszy prawdopodobieństwo opadnięcia biszkoptu podczas studzenia. Nie wyjmuj ciasta z formy, umieść je na pół godziny w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a później przez kilka godzin pozostaw w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego wystygnięcia.

recipe guide cover
6

Dopiero gdy ciasto będzie dobrze wystudzone, boki biszkoptu oddziel od formy nożem, wyjmij ciasto z formy i przekrój w poprzek na 3 cienkie spody.

recipe guide cover
7

Żółtka ubij mikserem z dodatkiem 1/2 porcji cukru na kogel-mogel (ok. 10 minut). Partiami dodaj serek mascarpone oraz odrobinę amaretto, dokładnie wymieszaj po dodaniu każdej łyżki.

recipe guide cover
8

W drugim naczyniu na sztywno ubij śmietankę z dodatkiem pozostałej części cukru, a następnie dodaj ją do ubitych żółtek i mascarpone. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką.