Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

Czekoladowo-bananowa rozkosz, czyli ekspresowy koktajl z mleka, banana i kakao

Czas przygotowania 5 minut single recipe cover
Składniki
  • 120 g obranego
  • dojrzałego banana (1 sztuka)
  • 150 ml mleka 2% tłuszczu (2/3 szklanki)
  • 5 g naturalnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (1 czubata łyżeczka)
  • 1-2 g gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotowanie
recipe guide cover
1

Obranego banana połam na kawałki i włóż do misy blendera. Możesz zostawić mały kawałek (plasterek) do dekoracji. To właśnie banan nadaje koktajlowi słodki smak – im będzie dojrzalszy, tym koktajl będzie słodszy

recipe guide cover
2

Dodaj kakao oraz zimne mleko.

recipe guide cover
3

Wszystkie składniki miksuj razem przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

recipe guide cover
4

Gotowy koktajl przelej do wysokiej szklanki. W lecie możesz dodatkowo schłodzić go w lodówce przed podaniem.

recipe guide cover
5

Koktajl udekoruj odłożonym wcześniej plasterkiem banana. Dodatkowo tuż przed podaniem zetrzyj na tarce mały kawałek gorzkiej czekolady i posyp nią powierzchnię koktajlu.