Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

Kulki twarogowe à la Raffaello z wiórkami kokosowymi, białą czekoladą i migdałami

Czas chłodzenia >30 minut single recipe cover
Składniki
  • 120 g chudego twarogu (1/2 kostki)
  • 35 g wiórków kokosowych (3-4 łyżki)
  • 30 g białej czekolady (6-7 kosteczek)
  • 12 blanszowanych migdałów (10-12 g)
  • aromat migdałowy (kilka kropel
  • niekoniecznie)
Przygotowanie
recipe guide cover
1

Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść w kąpieli wodnej. W tym celu umieść kosteczki czekolady w szklanej miseczce i postaw ją na małym garnku z gotującą się wodą tak, by miska nie dotykała jej powierzchni. Miseczka z czekoladą powinna być ogrzewana jedynie parą wodną.

recipe guide cover
2

Gdy czekolada się roztapia, twaróg dokładnie rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj 20 g wiórków kokosowych i dalej rozgniataj, aż składniki dokładnie się połączą. Na tym etapie możesz (ale nie musisz) dodać kilka kropel aromatu migdałowego.

recipe guide cover
3

Do roztopionej czekolady dodaj twaróg połączony z wiórkami. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Masę podziel na 12 równych części.

recipe guide cover
4

Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Wewnątrz każdej kulki ukryj 1 migdał.

recipe guide cover
5

Pozostałe wiórki kokosowe wysyp na mały talerzyk i obtocz w nich dokładnie każdą kulkę.

recipe guide cover
6

Kulki możesz zjeść od razu, ale będą lepsze, jeśli wstawisz je na jakiś czas do lodówki, by stężały (na przynajmniej 30 minut).