Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

LEKKI MLECZNY DESER a la PANNA COTTA

single recipe cover
Składniki
  • MLECZNY DESER:
  • 160 ml mleka 2% tłuszczu (2/3 szklanki)
  • 3 g żelatyny (płaska łyżeczka)
  • 15 g płynnego miodu (1
  • 5 łyżeczki)
  • 30 g naturalnego serka homogenizowanego o obniżonej zawartości tłuszczu (2 łyżeczki)
  • ½ małej laski wanilii
  • SOS MALINOWY:
  • 60 g malin (mogą być mrożone)
  • 5 g drobnego cukru (1 łyżeczka)
  • 30 ml soku z pomarańczy (3 łyżki)
  • 8 ml octu balsamicznego (2 łyżeczki)
Wykonanie
recipe guide cover
1

Płaską łyżeczkę żelatyny wsyp do filiżanki, dodaj ok. 30 ml zimnego mleka, dokładnie wymieszaj i całość odstaw na kilka minut, by żelatyna napęczniała. Resztę mleka wlej do małego rondelka. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i nożem delikatnie zeskrob nasiona z wnętrza strąka. Nasiona i strąk dodaj do rondelka z mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i przez minutę gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, by mleko nie wykipiało. Odstaw, by lekko przestygło. Po chwili, z wciąż gorącego mleka wyjmij pozostawiony w nim strąk wanilii, dodaj namoczoną wcześniej żelatynę i mieszaj do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gdy mleko ostygnie do temperatury niewiele wyższej niż pokojowa, dodaj miód i dokładnie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Tak przygotowane mleko wlej powoli, cienkim strumieniem do miseczki z odmierzoną porcją serka, cały czas energicznie mieszając, by składniki dokładnie się połączyły. Gotową masę przelej do małej foremki i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, by stężała. W tym samym czasie przygotuj też sos – w małym rondelku wymieszaj sok pomarańczowy, ocet balsamiczny i cukier. Dodaj maliny (nie musisz ich wcześniej rozmrażać). Całość podgrzewaj na małym ogniu przez 7-10 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos możesz dodatkowo przecedzić przez sito, by pozbyć się pestek, ale szkoda z nich rezygnować, bo zawierają duże ilości błonnika. Gdy masa zastygnie, przełóż deser na talerzyk – foremkę z deserem zanurz po sam brzeg w misce wypełnionej wrzątkiem (wystarczy na 5-10 sekund). Wierzch foremki przykryj talerzem i przekręć do góry dnem - wysoka temperatura rozpuści deser tuż przy brzegach foremki, dzięki czemu łatwo wydobędziesz go na zewnątrz.Deser fantazyjnie polej ostudzonym sosem malinowym. Całość możesz udekorować listkami świeżej mięty. SMACZNEGO