Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą z orzechami i miodowo-pomarańczowym winegretem

Czas pieczenia 45-60 minut single recipe cover
Składniki
  • • SAŁATKA: •
  • 80 g rukoli lub sałaty (można dodać więcej)
  • 400 g obranych ze skórki buraków (2-3 sztuki)
  • 120 g sera typu feta (1/2 opakowania)
  • 25 g włoskich orzechów (6 sztuk)
  • • SOS :•
  • 15 g soku wyciśniętego z pomarańczy (1
  • 5-2 łyżki)
  • 5 g płynnego miodu (1/2 łyżeczki)
  • 5 g musztardy Dijon (1/2 łyżeczki)
  • 2-3 g octu balsamicznego (1/2 łyżeczki)
  • 20 g oleju rzepakowego (2 łyżki)
  • pieprz czarny lub kolorowy
  • rozmaryn
Przygotowanie
recipe guide cover
1

Obrane buraki pokrój w słupki lub kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp rozmarynem, pieprzem i odrobiną soli. Naczynie przykryj pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz około 45-60 minut (nie powinny być zbyt miękkie). Upieczone buraki odstaw do lekkiego przestudzenia.

recipe guide cover
2

Podczas pieczenia buraków przygotuj sos. Do małego słoiczka wlej sok pomarańczowy, dodaj miód i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj pozostałe składniki – ocet balsamiczny, musztardę i olej. Szczelnie zakręć słoiczek i wstrząsaj bardzo energicznie przez kilka minut, aż składniki dobrze się ze sobą połączą (sos stanie się dość gęsty). Dopraw do smaku odrobiną pieprzu, soli i ewentualnie rozmarynu.

recipe guide cover
3

Rukolę lub sałatę umyj i osusz. Wyłóż dekoracyjnie na talerz.

recipe guide cover
4

Na rukoli ułóż upieczone i ostudzone buraki i polej je sosem, lekko wymieszaj.

recipe guide cover
5

Ser feta pokrój w niedużą kostkę lub pokrusz. Ułóż ser równomiernie na burakach.

recipe guide cover
6

Na koniec sałatkę posyp pokruszonymi orzechami.