Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

Francuska gruszka: Gruszki z serem pleśniowym zapiekane na francuskim cieście

Czas przygotowania 20 minut single recipe cover
Składniki
  • 150 g gotowego ciasta francuskiego lub filo (zwykle ok. 1/2 opakowania)
  • 220 g soczystej i dość twardej gruszki (1 sztuka)
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (typu rokpol lub gorgonzola)
  • 15 g orzechów włoskich (4 sztuki)
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku (same listki)
  • sok z cytryny (kilka kropel)
Przygotowanie
recipe guide cover
1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg). Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na ok. 10 minut przed planowanym pieczeniem.

recipe guide cover
2

Gruszkę umyj i przekrój wzdłuż na 4 części, tak by powstały plastry o grubości ok. 1 cm. Z każdej części wykrój gniazdo nasienne. Gruszkę skrop odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniała.

recipe guide cover
3

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 4 równe prostokąty o wymiarach ok. 13x10 cm każdy. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej prostokąty ciasta tak, by nie dotykały się wzajemnie.

recipe guide cover
4

Ciasto ponakłuwaj widelcem.

recipe guide cover
5

Połowę porcji sera pokrój w jak najcieńsze plasterki i rozłóż równomiernie na prostokątach ciasta, pozostawiając wzdłuż krawędzi margines o szerokości 1-1,5 cm. Posyp świeżym tymiankiem. Na każdym prostokącie ciasta połóż plaster gruszki. Pozostałym serem wypełnij miejsca po gniazdach nasiennych. Na koniec gruszki posyp pokruszonymi na małe kawałki orzechami.

recipe guide cover
6

Blaszkę z tak przygotowanymi ciastkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut - do czasu, aż ser się rozpuści, a brzegi ciasta się zrumienią.