Mleczne Inspiracje

Salt-n-Pepper logo

Recipe

Zupa z gruszki i pietruszki z parmezanem i razowymi grzankami

single recipe cover
Ingredients
  • ZUPA: 250 g obranej pietruszki (3 sztuki)
  • 220 g słodkiej gruszki (1 sztuka)
  • 70 g białej cebuli (1 nieduża sztuka)
  • 450 ml wody lub bulionu warzywnego (prawie 2 szklanki)
  • 150 ml mleka 2% tłuszczu (2/3 szklanki)
  • 10 g masła (2 płaskie łyżeczki)
  • 5 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
  • Przyprawy - do smaku: cynamon mielony
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
  • sok z cytryny
  • tymianek (niekoniecznie)
  • Dodatkowo: 80 g chleba pełnoziarnistego (2 kromki)
  • 25 g twardego sera typu parmezan